Berni szerint a világ

Berni szerint a világ

Brexit külföldikènt

2016. június 24. - chocco channel

Angliában èlek 10 ève ès arra èbredni, hogy Farage beszèdet mond, zuhan a font, es Cameron tíz perc alatt lemond az olyan mint valami szürreális David Lynch mozi.
Minden baratom ùgymond megõrült, egymásnak estek feszbukon nagyon sok angol baratom maradni szeretett volna, sokan menni (köztük a fèrjem is) de abban mindenki egyetèrt, hogy káosz van.
A közhangulat kaotikus, èrezni lehet a feszültsèget ès a Brexit hihetetlenul megosztotta az országot es jelenleg egyelõre fogalmam sincs, hogy hogy fog ez a kinnt èlõ emberekre hatni. Sokan vizumot vizionalizalnak aminek a kèrvènyezèse több ezer font, mások attòlfèlnek , hogy kitoloncolják a külföldieket az országbòl stb.
Az angol barátaim ès az angol fèrjem aspektusábòl vázolva az okok,  mi az amiert kilèptek:
-Meg akarjak állítani az emigráciòt, kontrollálni a saját határaikat
- Szeretnèk, ha õk döntenènek a saját szabályaikròl, törvènyeikrõl ès nem az EU
-Cameron is a twat (ez a leggyakoribb jelzõ ès ok)
-Meggyõzõdèsük, hogy Anglia sokkal erõsebb EU nèlkül.

-A segèlyek megvonása a külföldiektõl (ide erdemes beszùrni, hogy ezt nemrèg fõleg a 18 èves koruk òta munkanèlküli, gyesen lèvõ, vagy èppen csak szimplan angol munkanèlküliek indítványozták mert szerintuk azert nem lehet szociális lakáshoz jutni, mert a külföldiek elõnyt èlveznek)

-Az NHS ne legyen ingyenes az euròpaiaknak.
-Egy barátom szerint nem fair hogy az õ afrikai felesege nem kap munkát ès szerinte mindenben az europai munkaerõt preferalják (a baratom egyèbkènt Skòtès  meggyõzõdèse, hogy a felesège munkanelkulisegenek csak az EU-hoz van köze, ahhoz nem, hogy a csaj olyan akcentussal beszeli az angolt, hogy kèptelensèg megèrteni)
-A fèrjem es a családja szerint  tùl sok a bevándorlò, ès Anglia erõsebb az EU ès of korsz zarjuk le a határokat, nehogy ùgy járjunk mint Nèmetország.
Azok az angol barataim akik a maradni szerettek volna a következõ indokokat sorakoztatták fel: (amikor azt irom, hogy angol baratok akkor itt echte angolokra kell gondolni, nem kulfoldi brit bevándorlokra aki a saját országukat preferalják)
-Továbbtanulás a gyerekeiknek
-Szabad vándorlás országok között, sokan ugyanis Spanyolországban szeretnènek letelepedni nyugdíjas èveikre.
-Legyünk egy egysèges unio, peace, love amen.
-Sokan említettèk, hogy hiányozna nekik az olcsò Lengyel munkaerõ (nemrèg ùjították a konyhájukat) ès van aki ùgy gondolja, hogy kevesebb küldöldi kaját  tud majd venni.
-Egysègesen filoznak azon, hogy bezár e a Nandos.
Azt hozza kell tennem,  a maradni vagyo barátaim jellemzõje, hogy sokat utaznak, rengeteget olvasnak, nagyon nyitottak es befogadòak, magas pozíciòkban dolgoznak(bankár, kriminologus, egyetemi tanar) míg a többi barátom zöme inkább egyszerûbb munkahellyel rendelkezik, illetve a legtöbbnek önállò vállakozása van.
Milyen a lakásban a hangulat: A fèrjem ex katona, 12 èv a seregben jelenleg civil, ex milliomos es jelenleg egy katonai alakulatnal oktatò tanár. Az egèsz családja patriòta, egyèbkènt nagyon èdes emberek, ès kívánni sem tudnèk jobb anyòst es apòst nagyon szeretnek ès õk a második családom. Viszont az apòsom ùtál mindent ami muszlim, vagy arab orszagbol èrkezõ, a sògorom ès a fèrjem szinten ès nem ismernek külföldieket rajtam kívül.  A Kelet europaiakkal nekik sincs bajuk, náluk a pakisztaniaktòl, muszmlimoktòl  valò elhatárolòdás az elsõdleges. Farage-t egyèbkènt mindenki kollektive ùtálja. Mi nem vitázunk politikáròl , èn apolitikus vagyok másrèszt ùgy gondolom, hogy ez az angolok dolga, de tèny, hogy nem mèrik fel a Brexit esetleges hosszù távù hatásait.
Hirtelen nagyon pozitivak mondvan a font majd visszaall, majd mindenki lenyugszik, az emigransok kivonulnak, de az nem merul fel bennuk, hogy a lakastulajok elvesztik a berloiket, a ketkezi vagy a konyhai munkakra nem lesz ember, lemennek a fizetesek es fel az arak, par bank velhetoleg kivonul nehany nagy markaval karoltve, beut a a munkaerohiany, csappan a turizmus es sorolhatnam. Ezt az egeszet (barmilyen abszurdan is hangzik) vajoban a migrans aradat kontrollalhatatlansa valtotta ki, mert egy atlag Brit alapvetoen nem az a lazados, valtoztatos fajta, baromi turelmesek, ha ralepsz a labukra ok kernek bocsanatot (de tenyleg).
Fogalmam sincs mi lesz, de nem aggodom leven en New York-ban akartam elni mindig is, errol mar csak a ferjemet kell meggyoznom. Egy biztos az ittlevoknek van ket eve arra, hogy angol allampolgar legyen (marmint azoknak akik erre mar jogosultak) es erre soha nem lesz nagyobb szukseguk mint most.Ugy gondolom, hogy aki ki szeretne jonni az ugyis ki fog, aki maradni akar az ugyis marad.

Ugy gondolom, hogy az angolok altal varva vart es remelt hazavandorlas elmarad. Teny, hogy van abban valami remiszto amikor egy orszagnak elege lesz az emigransokbol (ertheto modon) es olyankor kulfoldon kulfodinek lenni annyira nem mokas.

Meglatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://berni-vilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr928837050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.06.24. 23:31:12

"Viszont az apòsom ùtál mindent ami muszlim, vagy arab orszagbol èrkezõ, a sògorom ès a fèrjem szinten ès nem ismernek külföldieket rajtam kívül. A Kelet europaiakkal nekik sincs bajuk, náluk a pakisztaniaktòl, muszmlimoktòl valò elhatárolòdás az elsõdleges. "

Na nekem ez nem megy a fejembe. Mert én nem utálom a muszlimokat, sőt drukkolok nekik, hogy éljenek a saját törvényeik szerint, ahogy csak akarnak és Amerika és Franciaország ne pofázzon bele, de úgy gondolom, hogy amíg az iszlám életfilozófiához zartják magukat, addig nincs igazán helyük Európában.

És nagyon sok muzulmán is így gondolja, hogy milyen muzulmán az, aki elhagyja a saját világát, hogy hitetlenek között éljen. Kurva, egyszóval.

Viszont mindemellett, Pakisztán nem tagja az EU-nak. Még Szíria sem. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy amellett, hogy jól kibabrálnak valük, magukat is alaposan tökönbökik az angolok, szóval egyetértek a Vezérlő Fejedelemmel megintcsak, mint sok más külügyi kérdésben:

Az ő dolguk. Az ő felelősségük. Nekünk szar. De nekik is az lesz.

Voyager10 2016.06.25. 10:41:51

Iszonyú dühös vagyok az angolokra amiért ezt tették. Nem fair. Igaz én csak egy éve élek itt de akkor is. Nem érdekel a rizsa migránsokról! Az egész világon ez megy csak nem mindenkinek van ám lehetősége hátba döfni a szövetségeseit!
Ezt jól elbasztátok bassza meg! Nem csak jólét lesz oda, hanem a becsületetek is! Megérte bassza meg?

br17 2016.06.25. 10:42:00

@Vajk a Vitéz Várjobbágy

Nekünk már most is szar a Vezérlő Fejedelemmel, aki először azt mondta, hogy az Unión kívül is van élet, majd azt tanácsolta az angoloknak - a mi általunk fizetett hirdetésben -, hogy ne lépjenek ki...

Balt 2016.06.25. 10:49:31

@br17: Ez megintcsak a jó komcsi (gyurcsnyista?) ferdítés, mert pont az ellenkező értelemben hangzott el: „Nem történik tragédia, ha nem valósul meg 2003-ban a csatlakozás. Most sem vagyunk az Unió tagjai, s mint látjuk, van élet az EU-n kívül is. De nem erre készülünk. Azért sürgetjük az integrációt, mert az újabb lökést adna a gazdasági fejlődésnek.” (Világgazdaság, 1999. december 17.)
süti beállítások módosítása